VegLab
VegLab

Szkolenia HoReCa

Profesjonalne szkolenia z kuchni wegetariańskiej, wegańskiej i diet wykluczeniowych dla gastronomii

Rośnie w Polsce liczba wegetarian, wegan oraz flexitarian (osoby niejedzące mięsa raz na jakiś czas). Tym samym rośnie też liczba klientów zamawiających w lokalach dania kuchni roślinnej. Ile tych klientów trafia do waszej restauracji, hotelu czy SPA? Co dla nich możecie zrobić?

Imponujące wege statystyki

Według badań Homo Homini 3,2 % Polaków przyznaje się do stosowania diety bezmięsnej (jest to więc około 1 mln Polaków), a ok. 3,7% społeczeństwa aspiruje do stosowania diety wegetariańskiej i deklaruje głównie wegetariański sposób żywienia.

Spora część tych klientów wybiera jedzenie na mieście, jako alternatywę dla domowej kuchni. Nie zawsze jednak szef kuchni czy obsługa zna potrzeby takiego klienta. Nie wszędzie wege klient otrzyma zbilansowany posiłek, pełen wartości odżywczych w cenie dania mięsnego.

Katarzyna Gubała
Katarzyna Gubała i Grzegorz Pomietło

Oferta szkoleniowa

Potrzebujesz nas koniecznie jeśli podejrzewasz, że wśród twoich klientów jest spora liczba wegetarian i wegan. Zaoferujemy ci profesjonalne szkolenie: jedno lub kilku dniowe skrojone na miarę twoich potrzeb i ludzi pracujących w danym miejscu.

Za każdym razem mamy dla ciebie:

  • Niestandardowe rozwiązania kulinarne.
  • Kompozycja autorskich dań w porozumieniu z szefem kuchni, testy w kuchni, analiza smakowa, a wszystko w ramach zaproponowanego food cost.
  • Indywidualne podejście do szefa kuchni i obsługi.
  • Wewnętrzny audyt i rozpoznanie problemów.
  • Propozycje wdrożenia rozwiązań na poziomie i w reprezentowanym standardzie.
  • Propozycje opcji wegetariańskich i wegańskich (zamienniki dań obecnych).
  • Nowości i możliwości w karcie.
  • Doradztwo w zakresie zakupów wegańskich produktów.
  • Pomoc w uzyskaniu rabatów i zniżek na konkretne wegańskie produkty.
  • Przedstawienie lokalnych wytwórców wegańskich produktów i pomoc w uzyskaniu rabatów sprzedażowych.
  • Dodatkowy audyt i certyfikacja szwajcarskiej marki V- label.

Co dla ciebie mamy?

Standardowy pakiet szkoleniowy dla szefów kuchni i obsługi restauracji, hoteli i SPA

1. Część teoretyczna dla pracowników hotelu oraz obsługi restauracji :

  • Wprowadzenie do kuchni roślinnej.
  • Zasady bilansowania diety.
  • Informacje o dietach wykluczeniowych
  • Kulinarne wegańskie wpadki – jak ich uniknąć.
  • Klient wegański - trudne sytuacje i sposoby radzenia sobie.
  • Degustacja wegańskich produktów, zarówno popularnych, jak i z lokalnych manufaktur.

2. Część praktyczna w kuchni

  • Przygotowywanie dań wegańskich z wykorzystaniem pieca konwekcyjnego Rational oraz alternatyw, a także Thermomixa, Vitamixa, Kitchen Aid.
  • Porady z zakresu zakupów produktów wegańskich, możliwość uzyskania z zaprzyjaźnionych miejscach upustów oraz promocyjnych cen.

Na zakończenie działań wszyscy uczestnicy otrzymują autorski podręcznik Katarzyny Gubały do diety wege oraz odbywa się wspólna degustacja stworzonych przez kuchnię dań.

Katarzyna Gubała